André Negri Previous Work

Dublin-Architect-Eco-Friendly-Designs-min.png

Charleville Road, Dublin

 

Mixed-Use Competition. Project Leader on the Competition Winning scheme. Development of a ‘green field’ site that had been a playground. The developer invited architects to enter. The play area would have been replaced by a sports hall. The residential units were designed for nuns to retire, and who also required after-care service, and the remaining units were to be sold to the public. Image courtesy of Murray O’Laoire Architects

Dublin-Architects-Longford-county-Council-min.png

Longford County Council

 

Competition: Shortlisted scheme. Design the county council offices in Longford. The entry included a central atrium with a Ventricular tower – this was inspired by the local stone castles. The facade would have been clad in locally sourced stone. Image courtesy of Murray O’laoire Architects

Dublin-Architect-Northside-Town-Centre-Dublin-min.png

Northside Town Centre, Dublin

 

Multipurpose development that aspired to create a new town centre and replace the existing council flats, near Oscar Traynor Road, Dublin. The design included modestly scaled townhouses and duplex units. The intention was to increase the capacity and modernise the existing northside town shopping centre.

Northside-Medical-Centre-Dublin-Architect-min.png

Northside Medical Centre, Dublin

Project Leader on Northside Medical Centre, Dublin. This Medical Centre has a public plaza in front – with an integrated pedestrian ramp to bring pedestrians across the road via a protected closed bridge. Northside town centre, Oscar Traynor Road, Dublin. 

Rathmines-Road-Dublin-Architect-min.png

Rathmines Road, Dublin 6

 

Project Leader on Competition winning mixed-use scheme in Rathmines. Reclaimed bricks used t respect the Georgian heritage of the site. A large public park was created at the entrance to give space back to the local community. Image courtesy of Murray O’Laoire Architects.

Stop_02_-_O'Connel_Bridge_montage.jpg

Metro North, Dublin

 

Leading the project of all new metro station public realm design.

This involved new entry points which blend seamlessly into the existing context.

Image courtesy of Murray O'Laoire Architects.

Concert-Building-Dublin-Architect-min.png

Concert Building

 

The Teagasc Research building is next to Johnstown Castle on the site of the existing research laboratories. The building is composed of two parts: a curved copper clad segment containing the research offices and a fibrous cement clad funnel containing the larger offices and public rooms. The main meeting room presents a dramatic façade with floor to ceiling glazing, with solar screening provided by bronze-clad fins. The view from this room overlooks mature woodland to the east. The contrasting materials (copper and anthracite grey panels) reflect the varying nature of the organisation. 

Marlborough-Street-Apartments-Dublin-Architect-min.png

Marlborough Street Apartments

 

Offices and renovation of the existing Georgian building. Project Leader while working with Mahoney Architects. This was a vacant site opposite the Pro-Cathedral in Dublin. It was also adjacent to a listed Georgian Building. There were four aspects to this project: 1) Renovate the Georgian Building and infill the site with residential units – duplex apartments. 2) Ground floor was designed to have commercial units to be used by local charities. 3) There is a courtyard at the centre and reclaimed bricks to complement the Georgian building – with similar proportion windows 4) The Penthouse has a sweeping copper roof. 

Teagasc-Headquarters-Dublin-Architect-min.png

Teagasc Headquarters

 

Concert Building: Mixed-use- two levels of commercial units, a creche, along with five levels of residential units. The linear building engages with a new pedestrian bridge that houses the local train station – on one side it links to a pedestrian bridge, and on the other side it connects to the Whitelight Park

Whitelight-Garden-Dublin-Architect-min.png

Whitelight Garden, Dublin

 

The Whitelight Garden was conceived to reflect the existing archaeology. The placement of walls and objects beneath the ground of an early Irish Christian settlement. Designed by Vivienne Roche.